Kompot i jego pozytywny wpływ na zdrowie
Kompot, szczególnie ten zrobiony własnoręcznie, jest jednym z najzdrowszych napojów. Dlatego warto po niego sięgać, zamiast kartonowych soków, w których składzie znajdziemy cukry i konserwanty (oczywiście nie we wszystkich – należy czytać składy). Dlaczego kompot jest zdrowy? Przede wszystkim dlatego, że jest zrobiony z owoców – domowy napój dostarczy nam mnóstwa witamin: C, A, B, K i E, a co za tym idzie zostanie wzmocniona odporność całego organizmu oraz poprawi się praca układu nerwowego. Dodatkowo zapewni nam sole mineralne, których nie znajdziemy w sklepowych sokach. W przeciwieństwie do surowych soków nie uszkadza energii trawiennej, ponieważ owoce są gotowane. Należy jednak zaznaczyć, że kompot z suszu nie zapewni nam tak wielu witamin jak ten ze świeżych owoców.
W zależności od tego z jakiego owocu został przygotowany napój właściwości zdrowotne będą inne. Przykładowo za upiększające działanie odpowiada kompot z jabłek, które zawierają wiele antyoksydantów. Jeżeli natomiast mamy problemy trawienne powinniśmy sięgnąć po pyszny domowy napój przygotowany ze śliwek – dobrze jest go spożywać podczas rodzinnych imprez (np. świąt bożonarodzeniowych), w trakcie których nie ruszamy się zbyt wiele, za to cały czas mamy coś na talerzu. Oprócz poprawy pracy układu pokarmowego, śliwki dają poczucie sytości – dzięki czemu jest szansa, że podczas takich uroczystości zjemy po prostu mniej. Kwaśny kompot z rabarbaru pomoże na wzdęcia, natomiast napój przygotowany z gruszek odkwasi organizm oraz będzie skuteczny w walce z zaparciami.